sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Vaniljakermalla kuorrutetut tuplasuklaakuppikakut

Ai että mitäkö tällainen resepti tekee blogissa, joka puhuu terveellisen ruokavalion puolesta? Saanein muistuttaa että mielenterveys on terveyden osa-alue sekin. Nämä cupcakesit hivelevät sitä ihan varmasti! Tämä ei ole puppua, katsokaa vaikka täältä ja täältä.


Kuorrutetut muffinit ja kuppikakut ovat olleen mielessäni jo muutaman kuukauden ajan, siitä lähtien kun kävelin joulukuisessa Berliinissä erään konditorialiikkeen näyteikkunan ohi. Ikkunassa oli esillä valtava määrä erilaisia kuppikakkuja niin hemmetin herkullisen näköisillä kuorrutteilla, että ajatus siitä ei jätä vieläkään rauhaan. Idean poistumista mielestä ei helpottanut ollenkaan se, että koirani kasvattajan tytär, ihana ystävämme Johanna, toi meille lahjaksi yli 300 sivun paksuisen Kuppikakut & muffinit -kirjan.


Lisäksi vielä halusin päästä kokeilemaan ostamaani vaniljakreemijauhetta. Kätevää kermavaahtoon sekoitettuna, tekee vaahdosta jämäkämmän ja kauniiden pursotusten tekemisestä huomattavasti helpompaa. Kuppikakkujen ohjeeseen on otettu muutamalla muutoksella vinkkiä kirjastani ja kuorrutteeseen hain vinkkejä Kinuskikissalta.




Muffinit (12 kpl)
130 g tummaa suklaata
1 1/4 dl maitoa
30 g leivontakaakaojauhetta
125 g margariinia
100 g fariinisokeria
2 kananmunaa
125 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
100 g valkosuklaata

Kuorrute
2,5 dl vispikermaa
3 rkl tomusokeria
reilu 1 rkl vaniljakreemijauhetta

Palottele suklaa maidon ja kaakaon kanssa kattilaan ja kuumenna seosta miedolla lämmöllä kunnes suklaa sulaa. Laita sivuun jäähtymään. 

Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin. Pilko valkosuklaa karkeiksi (n. 2x2 cm) paloiksi.

Vaahdota margariini ja fariinisokeri hyvin. Lisää munat yksi kerrallaa voimakkaasti vatkaten. Lisää joukkoon vuorotellen suklaa- ja jauhoseoksia. Heitä joukkoon valkosuklaa. Älä vatkaa liikaa, taikina saa jäädä ilmavaksi.

Jaa taikina 12 muffinivuokaan muffinipellille. Paista 160 °C:ssa noin 25 min. Anna jäähtyä.

Valmista kuorrute vispaamalla tomusokeri ja vispikerma vaahdoksi. Sihtaa vaniljakreemijauhe loppuvaiheessa samalla vatkaten. Pursota jäähtyneiden kuppikakkujen päälle juuri ennen tarjoilua.

Hemmeti kun pittää kiusata mua
 nuilla meille koirille myrkyllisillä,
ihanan tuoksuisilla herkuilla...
Arvakkaa tekiskö mieli?

tiistai 10. huhtikuuta 2012

Broileria sweet & sour

Tässäpä ihana, pirteä ja nopea vaihtoehto, jos haluat kokeilla broilerista jotain itämaista tai yhdistää kasan kasviksia lämpimään ruokaan. Suosittelen! Ei tämä ehkä Hai Longia voita, mutta pesee mennen tullen valmiit ateriakastikkeet!
Käytin tällä kertaa hunajamarinoitua broileria, mutta varmaan parempaa tulisi aivan maustamattomistakin suikaleista. Riisiviinietikankin voi hyvin korvata muulla vaalealla viinietikalla. Kasvisten valinnassa on myös lupa käyttää mielikuvitusta - mikäli Citymarketin säilykehyllyn bambukolo ei olisi ollut jo toista viikkoa tyhjillään, olisin ehdottomasti lisännyt bambut sekaan. Pakastimessa olisi ollut vihreitä pitkiä papujakin, mutta sinne ne sitten unohtuivat... 
Ainemäärät on sellaista "suunnilleen ton verran" -luokkaa,  ja paras lopputulos syntyy maistelemalla!



300 g broilerin suikaleita
1 porkkana
1 keltainen paprika
1 sipuli
2 kynttä valkosipulia
1/2 tölkkiä ananaspaloja
pala kurkkua
kirsikkatomaatteja
ananasmehut tölkistä
1 dl vettä
1/2 tl inkivääriä
2 rkl riisiviinietikkaa
2-3 rkl soijaa
2-3 rkl ketsuppia
1 rkl (ainakin!) sokeria
ripaus suolaa
1 tl vehnäjauhoja 
(tai maissitärkkelystä, mutta sitä ei nyt kaapista löytynyt)


Pilko sipuli isohkoiksi lohkoiksi, porkkana, paprika ja kurkku ohuiksi suikaleiksi, puolita tomaatit. Raasta tai murskaa valkosipulinkynnet.

Ruskista kanat ja lisää ensimmäisenä joukkoon raastettu valkosipuli, hitaammin kypsyvät porkkanat, myöhemmässä vaiheessa sipuli ja paprika. Heitä joukkoon ananas sekä nestemäiset ja maustavat ainekset. Anna kiehua hetki.

Lisää tomaatit ja kurkkusuikaleet aivan loppuvaiheessa, kuumenna ja suurusta vesitilkkaan sekoitetulla vehnäjauholla, mikäli kastike tuntuu vielä ohuelta. Nauti valkoisen riisin tai nuudeleiden kanssa.


maanantai 9. huhtikuuta 2012

Possukastike

Toisena pääsiäspäivänä nautittiin sitä, mitä alelaarista löytyi -30% alennuksessa, kunnon lihhaa! Tehtiin possusuikaleista herkullinen, melko mausteinen kastike. NOMNOM!



1 rkl Oivariinia
400 g possusuikaleita (mielellään marinoimatonta)
1 iso sipuli
2 kynttä valkosipulia
n. 4 dl vettä
1 tl mustapippuria
1 tl timjamia
2,5 tl suolaa
2 tl pihvimaustetta
ripaus muskottipähkinää
1 rkl tomaattipyreetä
2 rkl tuorejuustoa
ruskeaa Maizenaa


Ota possusuikaleet huoneenlämpöön mielellään 1/2 h ennen valmistusta. Ruskista kuumassa kasarissa Oivariinissa. Haihdutin lihoista irtoavat nesteet pois ja annoin vähän värin tarttua lihaan. Lisää karkeiksi lohkoiksi pilkotut sipulit ja puolitetut valkosipulinkynnet. Lisää tässä vaiheessa vettä sen verran, että lihat melkein peittyvät, sekä mausteet, ja anna hautua kannen alla ainakin 45 minuuttia (paketin mukaan lihat kypsyvät 20 minuutissa mutta meillä tykätään mureammasta!).

Lisää loput vedet ja kiehauta. Lisää tuorejuusto ja suurusta tarvittaessa Maizenalla. Kastike on parasta perunoiden tai muusin kanssa!