maanantai 30. syyskuuta 2013

Spaghetti di pomodoro - pastaa tomaattikastikkeessa

Tämä on niitä ruokia, joihin ainekset löytyy aina melkeinpä meidän kaapeista. Siis ei vain tätä ruokaa varten, vaan ihan muutenkin.

Tämä on niitä ruokia, jotka tulevat todella nopeasti.

Tämä on niitä ruokia, joita teen usein yksin ollessani, kun kokkaan ainoastaa itselleni.

Tämä on niitä ruokia, jotka maistuvat aina.

Edullsita, halpaa, nopeaa.

Reseptistä kiitos italialaiselle ystävälleni, joka asui meillä kuukauden parisen vuotta sitten.

oliiviöljyä
n. 15 kpl kirsikkatomaatteja
valkosipulin kynsi
mustapippuria
suolaa
1 tl sokeria
muutama lehti basilikaa
15 g parmesaania

80g spaghettia
(puolet tai kaikki tummaa)
vettä + suolaa keittämiseen

1. Laita ensimmäisenä vesi kiehumaan spaghettia varten. Lisää siihen suola. Puoleentoista litraan vettä laitoin 1,5 rkl karkeaa ruususuolaa. Keitä al denteksi, näillä laaduilla tumma pasta kiehui 10 minuuttia, vaalea 7 minuuttia. Laitoin siis tummat 3 minuuttia aiemmin kattilaan. Veden kuumetessa ja spaghetin kiehuessa ehtii tehdä kaiken muun.

2. Pilko tomaatit puoliksi ja valkosipulin kynsi karkeaksi rouheeksi. Raasta valmiiksi parmesaani ja silppua basilika.

3. Kuullottele kohtalaisella lämmöllä tomaattia ja valkosipulia pinnoitetussa pannussa. Lisää pippuri ja suola. Voit vähän litistellä tomaatteja siten, että osa täytteistä pursuaa ulos ja tekee soosista kastikemaisemman, jos tomaatit eivät itsestään sinne pehmenny.

4. Anna tomaattien hautua kannen alla miedo(imma)lla lämmöllä välillä sekoitellen, kunnes spaghettien keittoaikaa on jäljellä 2-3 minuuttia. Lisää joukkoon sokeri, basilika ja 1/3 parmesaanista.

5. Sekoita valmis spaghetti tomaattikastikkeeseen ja tarjoa välittömästi. Pinnalle ripottele vielä parmesaania ja vóla!


keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Limettinen broileri-katkarapurisotto

Tähän ruokaan sain inspiraation, kun ostin tarjouksesta kokeeksi limellä marinoituja broilerin fileesuikaleita. Loput ideoinnista menikin "mitä kaapista löytyy" -periaatteella, eikä ollenkaan hullumpaa tullut. ;) Aiemminkin olen tehnyt hyvin vastaavaa ruokaa marinoimattomasta kanasta (jota mieluummin käytänkin), mm. valkoviinillä höystettynä (vinkvink!).

Annoksesta riittää hyvin neljälle.

300 g broilerin fileesuikaleita (maustamattomia tai lime-marinoituja)
3 dl risottoriisiä
2 rkl Oivariinia
9 dl kana- tai lohilientä
1 iso valkosipulin kynsi
5 cm pala punaista chiliä
mustapippuria
suolaa
yhden limen mehut
1 prk ranskankermaa
20 g parmesaania
kourallinen persiljaa
1-2 dl katkarapuja

1. Esivalmistelut: kuumenna kanaliemi (9 dl vettä + 1, 5 kanaliemikuutiota) tai lohiliemi. Murskaa valkosipuli, hienonna chili, raasta parmesan, silppua persilja ja sulata katkaravut siivilässä juoksevalla, viileällä vedellä.
2. Ruskista broileri ja siirrä lautaselle odottamaan.
3. Kuullota risottoriisiä Oivariinissa, kunnes riisi on hieman läpikuultavaa. (Tänään käyttämäni ei kyllä kuullottunut läpikuultavaksi sitten millään, riippuu sekin varmasti lajista.)
4. Lisää kuumaa lientä ensin pari-kolme desiä riisin joukkoon. Anna imeytyä kannen alla, ja lisää lientä aina vähän kerrallaan n. 15-20 minuutin ajan siten, että edellinen satsi on kerennyt imeytyä ennen seuraavan lisäämistä.
5. Kun risotossa on vielä hieman nestettä jäljellä, lisää valkosipuli, chili, pippuri, (tarvittaessa suolaa), limemehu, ranskankerma ja parmesaani. Anna hautua, kunnes neste on imeytynyt mutta kosteus jäljellä ja rakenne ihanan kermainen.
6. Aivan loppuvaiheesa lisää joukkoon kypsä broileri, katkaravut ja persiljasilppu.
7. Ripottele pinnalle vielä parmesaniraastetta ja tarjoa heti.




maanantai 16. syyskuuta 2013

Inkiväärillä ja currytahnalla maustettu kana-nuudeliwokki

Tänään teki mieli jotain aasialaista, ja jääkaapin antimien perusteella päädyin tällaiseen kokeiluun. Yllättävän hyvää! Currytahnaa olisi toki mukavampi käyttää kotitekoisena, houkuttelevia reseptejä löytyi nopealla vilkaisulla mm. Kokit ja potit -blogista (oululaista, jee!) ja Maku.fi:stä, mutta koska tänään ruoka piti saada pöytään nopeasti ja ilman kauppareissua, sai Spcie Up luvan kelvata. Ja hyvin kelpasikin! Valmisteluineen aika jääkaapilta lautaselle oli ehkä 15-20 minuuttia.

Itselläni on melko alhainen toleranssi tulisten ruokien suhteen (workin' on it...), laitoin varovaisesti vain puolikkaan chilin. Ensi kerralla heitän kyllä kokonaisen, sillä ei ruuassa kokonaisuudessaan paljoa tulisuutta sitten ollutkaan.


300 g broilerin fileesuikaleita
rypsiöljyä
2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
1/2 punainen chili
3 rkl punaista currytahnaa
yhden limen mehut
(1 dl vettä)
1 porkkana
1/2 dl korianteria silputtuna
1 dl cashewpähkinöitä paahdettuna
150 g riisinuudeleita

1. Valmistele kaikki ainekset pannuvalmiiksi: suikaloi porkkana tulitikun kokoisiksi suikaleiksi, hienonna chili, raasta inkivääri, silppua korianteri ja paahda cashew-pähkinät. Tässä ruuassa kaikki valmistuu nopeaa, ja valmistelut etukäteen helpottavat huomattavasti! Laita saman tien myös nuudelivesi keihumaan (etenkin jos hella on hitaampaa sorttia).
2. Ruskista broileri rypsiöljyssä. Kokeilin tänään hunaja-inkiväärimarinoitua (tarjouksestapa jälleen), mutta kyllä se marinoimaton passais parhaiten. 
3. Lisää joukkoon inkivääri, chili, currytahna ja limemehu. Jos on vaikeuksia saada tahna sekoittumaan, voi joukkoon lisätä hieman vettä. Anna makujen tasaantua hetki. Tässä vaiheessa taisin laittaa nuudelit kiehumaan. 3 minuuttia riitti ainakin tuolle lajille.
4. Kun nuudelitkin alkavat olla valmiita, lisää wokkiin porkkanasuikaleet, korianterisilppu ja cashewpähkinät.
5. Valuta nuudelit hyvin, lisää ne pannulle ja sekoita kanan kanssa hyvin. Tarjoile saman tien!





perjantai 13. syyskuuta 2013

Naudan sisäpaisti

Juha sanoi, että paras tapa aloittaa viikonloppu on käydä syömässä lempiravintolassamme Garam Masalassa. Tämä paisti lohkoperunoilla, punaviinikastikkeella ja toki punaviinin kanssa nautittuna tulee hyvänä kakkosena. Sisäpaisti löytyi tarjouksesta, ja koko köntille tuli hintaa vähän yli 6€. Meidän paisti oli vajaa 800g ja vietti uunissa xx minuuttia.

Naudan sisäpaisti
2 rkl Oivariinia tai voita
suolaa myllystä
mustapippuria myllystä

1. Kuumenna (raitoja tekevä grilli)pannu niin kuumaksi kuin lähtee.
2. Sulata rasva pannulla ja odota, ettei se enää pärise.
3. Käytä kaikki lihan pinnat kuumalla pannulla, niin että saat ihanat makuraidat.
4. Siirrä paisti leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan, mausta suolalla ja pippurilla ja tökkää lihalämpömittari paistin keskikohtaan.
5. Paista 150-175 °C uunissa, kunnes lihan sisälämpö on 51 °C. Tällä saat iiiihanaa medium-paistia, joka on (meidän mielestämme) ainoa oikea tapa nauttia naudan lihasta.
6. Kääri paisti folioon. Sisälämpö nousee vielä ainakin viitisen astetta, joten se mihin pyritään, on 56 °C. Suosittelen kokeilemaan rohkeasti medium-kypsyysastetta, jos et sitä ole aiemminkin jo tehnyt. Niiiin mehevää. Jos lihan antaa paistua kypsemmäksi, kaikki mehukkuus katoaa ja vaarana on saada lautaselle kengänpohjaa. Jos käytät tuoretta lihaa ja tiedät ja luotat sen alkuperään, ei ruokamyrkytysriskiä tarvitse pelätä. Bakteerit ovat enemmänkin lihan pinnalla, ja ne tuhoutuvat jo pannulla. Kuitenkin jos haluat läpikypsää paistia, noin kuutisenkymmäentä astetta voisi olla sopiva tavoitelämpötila.
7. Leikkaa valmis paisti ohuiksi viipaleiksi ja tarjoa esimerkiksi lohkoperunoiden ja punaviinikastikkeen kanssa.




Vinkki: Ota lihasta irtoavat nesteet talteen kastiketta varten.

Lohkoperunat

8 jauhoista perunaa (3-4 / ruokailija)
vajaa 1/2 dl rypsiöljyä
suolaa myllystä
paprikaa
Chicken & Steak -mausteseosta
rosmariinia



1. Pilko perunat lohkoiksi ja siirrä ne kulhoon. Meillä tykätään jättää ehdottomasti kuoretkin. Kaikista helpoimpia on valmiiksi pestyt, pussista leikkuulaudalle ja laudalta kippoon. Tästä tulee ainakin hyviä!
2. Lisää kulhoon öljy ja mausteet, pyöräytä sekaisin.



3. Kippaa potut vuokaan tai pellille. Suosittelen leivinpaperin laittamista myös vuokaan, pääset huomattavasti helpommalla tiskaamisvaiheessa.
4. Paista 225°C uunissa, kunnes ovat kypsiä. Uunista riippuen tähän menee puolisen tuntia, ehkä joskus 25 min. kohdalla kannattaa ottaa koepaloja maistettavaksi. Meillä tehdään monestikin samaan aikaan pääruoka (esim. liha) uunissa, ja koska se useinkin tehdään matalammassa lämpötilassa, heitän potut jo samaan aikaan uuniin. (Liian laiska odottamaan koko puolituntista lihan valmistumisen jälkeen.) Kun pääruoka on ulkona, nostan lämpötilan 225-250 -asteiseksi hetkeksi, jotta pintaan tulisi vähän rapeutta. Jos siis en tekisi uunissa samaan aikaan muuta ruokaa, paistaisin perunat 225 asteessa alusta lähtien.



Punaviinikastike

Simply the best - naudan lihalle.

1/2 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 rlk Oivariinia
1,5 dl punaviiniä
2,5 dl lihalientä
suolaa
pippuria
persiljaa tai rosmariinia
2 tl sokeria
n. 1/4 dl Maizenaa

1. Silppua sipuli ja valkosipuli. Saavat jäädä suurehkoiksikin palasiksi, koska ne siivilöidään lopussa pois,
2. Kuullota sipulisilput miedolla lämmöllä Oivariinissa.
3. Lisää punaviini, ja anna muhia hiljalleen kiehuen viitisen minuuttia.
4. Lisää lihaliemi ja muut mausteet. Anna kiehua toiset 5 minuuttia. Jos teet kastiketta esim. paistille, käytä ihmeessä hyödyksesi lihasta kypsennyksen ja foliossa hautumisen aikana irtoavat nesteet.
5. Suurusta lopulta Maizenalla ja siivilöi valmis kastike tarjoilukulhoon.

torstai 12. syyskuuta 2013

Marjapuuro punaherukoista

Jostain syystä meidän pakastimeen kertyy punaherukoita melkein ongelmaksi asti. Nyt oli pakko tehdä tilaa tämän syksyn marjoille, ja minun mielestäni parasta mitä tästä marjasta saa todella pienellä vaivalla on ihanan kuohkea, samettinen marjapuuro. Ihanaa, terveellistä, halapaa ja heleppoa. Illalla kun keittää ja yön yli jäähdyttää, on puuro aamulla vain vispausta vaille valmista.

300 g (n. 4dl) punaherukoita
7 dl  vettä
1/2 dl sokeria
ripaus suolaa
1 rkl vaniljasokeria
1 3/4 dl mannasuurimoita

1. Laita (jäiset) marjat ja vesi kattilaan, jossa voit vispata puuron sähkövatkaimella. Ei siis pinnoitettuun!
2. Kuumenna kiehuvaksi, lisää sokerit ja suola sekä mannasuurimot koko ajan sekoittaen.
3. Anna pulpahdella hiljalleen kymmenisen minuuttia välillä sekoittaen. Itse laitan levyn jo kiinni, sillä jälkilämpöä riittää meidän vanhalla hellalla tarpeeksi pitkään...
4. Jäähdytä puuro.
5. Vatkaa jäähtynyt puuro sähkövatkaimella kuohkeaksi, vaaleanpunaiseksi vaahdoksi.
6. Tarjoa maidon ja leseiden kanssa.




Lohiliemi

Kala fileerattu. Jäjellä ruodot, evät ja pää. Vain hölmö tai tietämätön heittää ne pois, kun maun voisi taltioida talteen liemen muodossa. 

Lohiliemi on vertaansa vailla oleva neste risottoihin ja keittoihin. Aktiivista valmistusaikaa tarvitaan yhteensä ehkä viisi minuuttia. Kiettämisen jälkeen sen voi pakastaa odottamaan sopivaa käyttötarkoitusta. 



Kaikki, mitä perkatusta ja fileoidusta lohesta jää jäljelle
1-2 sipulia
1-2 porkkanaa
laakerinlehti
n. rkl merisuolaa 
(tai maun mukaan, itse tykkään jättää suolaamisen varaa tulevaa ruokaa varten)
n. 10 kokonaista pippuria
1,2 l vettä
(Valmista lientä tulee noin litra. Osa nesteestä haihtuu ja osa imeytyy muihin aineksiin ja häipyy siivilöitymisen mukana pois.)

Laita kaikki ainekset isoon kattilaan. Anna kiehua hiljalleen pari tuntia kannen alla. Siivilöi. Käytä heti tai pakasta ja käytä myöhemmin. That's it.


PS. Ruodoista irtoaa vielä reilusti lihaa keittämisen jälkeen. Meillä ne, sekä liemessä kiehuneet porkkanat, eritellään koiralle iltapalakuppiin nappuloiden kaveriksi. Ai että neiti on tyytyväinen.

PPS. Fileistä jäänyt nahka käytetään hyväksi tähän tyyliin. Näiden vaiheiden jälkeen vois sanoa, että kalasta on käytetty kaikki hyödyksi, eikä kilohinta tunnu enää kovin kalliilta.

sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Stroganoff (sunnuntairuokaa)

Tänään tein pitkästä aikaa stroganoffia. Pakastimen kätköihin meinasi unohtua iskän lahjoittama (ihan varmana hyvällä tarjoushinnalla ostettua) valmiiksi suikaloitua naudanpaistia pussillinen, ja koska siitä ei mitään pikaruokaa valmisteta, täytyi melkeinpä odottaa sopivaa sunnuntaita... 

Tätä ruokaa on turha tehdä kiireellä, jos toivoo lihasta mureaa ja kastikkeesta maistuvaa. Mausteita tulee melko simppelisti, joten lihasta irtoava maku on oleellinen ja se vaatii aikaa.

Ruuan valmistin tällä kertaa CrockPot -haudutuspadalla. Ihanan kätevää ja huoletonta! Lihat aamupäivällä kuumaan pannuun, ruskistettuna hautumaan, nesteet ja mausteet sun muut sekaan ja unohda ne sinne muutamaksi tunniksi. Välillä voi käydä vaikka kaupungilla tai lenkillä koiran kanssa (omalla vastuulla, minä en vastaa kenenkään tulipaloista! Tosin eräs tuntemani paloviranomainenkin harrastaa tätä samaa, niin että...). 


500 g naudanpaistia suikaleina
1 rkl Oivariinia
suurehko sipuli
4 dl vettä
30 g tomamattipyreetä (vajaa pieni kauhallinen)
1 rkl sinappia
suolaa
pippuria
maustekurkku
3/4 dl kuohukermaa/smetanaa


1. Ota liha huoneenlämpöön ainakin 1/2 tuntia ennen ruuan valmistusta.
2. Ruskista liha k u u m a l l a pannulla Oivariinissa.
3. Siirrä liha siihen kattilaan/kasariin/haudutushommeliin, mihin teet kastikkeen (ellei se jo ruskistu siellä). Hienonna sipuli joukkoon, lisää myös vesi, tomaattipyree, suolaa ja pippuria.
4. Anna hautua, kunnes liha on mureaa. Hellalla tähän menisi varmaan tunti viiva puolitoista, CrockPotilla haudutin tässä välissä 2 1/2 tuntia. Haudutusaika riippuu mm. lihasta ja lihapalojen koosta.
(5. Tässä vaiheessa laitoin perunat kiehumaan muusia varten.)
6. Lisää joukkoon sinappi ja kerma, anna hautua vielä sen aikaa, että perunat kerkeävät mukaan.
7. Juuri ennen tarjoilua lisää kuutioitu suolakurkku, tarkista vielä maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
8. Tarjoa perunamuusin kanssa.